Penészes falak a fürdőszobában? Mutatjuk a megoldást!

cikkek

 

Sajnos, ahol rendszeres a pára – márpedig a fürdőszoba éppen ilyen – ott bizony megjelenhet a penész is. A fal penészesedésnek oka azonban a rossz szigetelés is lehet, a hőhidak, de igen gyakori a szellőztetés hiánya. Nézzük, mi a megoldás akkor, ha megelőznénk a bajt, illetve, ha eltüntetnénk a már kialakult penészgombákat!

 

Azt nyilván mindannyian tudjuk, hogy penészes falak között nem jó élni, hiszen veszélyezteti egészségünket, azon túl, hogy esztétikailag sem éppen szép látvány. Tehát, semmiképp se hagyjuk, hogy a fránya penészgombák megkeserítsék életünket, és elcsúfítsák a szép fürdőszoba enteriőrt. Ha még csak apró, kezdetleges is, már akkor is kezdjük el az óvintézkedéseket ellene, ne hagyjuk semmiképp, hogy egyre nagyobb területet borítsanak be hamarosan a gombák - de persze, a legjobb a megelőzés – hogy ilyen gyönyörű maradhasson a fürdőszoba még hosszú-hosszú éveken át...

FOTÓ: Golden Tile Ceramica csempe

Egy ilyen szép, elegáns fürdőszoba enteriőr is csak penész nélkül tökéletes…

 

Próbáljuk meg megszüntetni a kiváltó okot – ha ez a túl magas páratartalom, és a beszorult meleg levegő – akkor fürdés, zuhanyzás után szinte azonnal nyissuk szélesre az ablakot, ha van, vagy használjunk megfelelő szellőztető berendezést. Ugyanis a meleg vízben történő fürdés illetve zuhanyzás során erős pára keletkezik a fürdőszoba légterében, mely, ha lecsapódik a falakra, és benedvesíti azokat, akkor már csak idő kérdése, hogy kialakuljon a nem kívánatos penészesedés.

FOTÓ: cleaning.lovetoknow.com

Penészes fürdőszoba fal – sajnos, már mindannyian láttunk ilyet…

 

Ha ez nem elég, illetve más a gond, akkor nyilván valami más, megbízható, és tartós megoldásra lesz szükség. Mit tehetünk, ha már megvan a baj?

Mindenekelőtt távolítsuk el a legfelső, már fertőzött falréteget – ehhez persze fontos, hogy teljesen száraz legyen a fal, és ilyenkor, a késő tavaszi – nyári hónapokban végezzük a munkát. Majd miután a felső réteget eltávolítottuk, hagyni kell kiszáradni a teljes falfelületet, majd ezt követően egészen a vakolatig vakarjuk vagy keféljük le a festéket, illetve vele együtt a már meglazult vakolat rétegeket is távolítsuk el.

Az egyszer már bepenészesedett falat kellően meg kell tisztítani, akár lemoshatjuk hypós vízzel is, majd ezt is hagyjuk alaposan megszáradni. Glettel (lehetőleg műgyanta vagy cementkötésű fajtával) javítsuk ki a sérült falrészeket, hogy egyenletes falat kapjunk, majd ezt követően penészgátló, gombaölő falfestékkel fessük újra a falat. Arra ügyeljünk, hogy ha ilyen termékeket használunk, akkor mindig pontosan tartsuk be a munkavédelmi előírásokat.

FOTÓ: housewifehowtos.com

Amikor penészes falakat takarítunk, mindig csakis gumikeszytűben, és a megfelelő védőfelszereléssel dolgozzunk!

 

Természetesen, tudnunk kell, hogy a penész ily módon történő eltávolítása és a falak újrafestése csupán tüneti kezelés, ahhoz, hogy a bajt ténylegesen orvosolni tudjuk, és csírájában fojtsuk el, érdemes beszereznünk egy párátlanítót, vagy egy önszabályozós párakapcsolós fürdőszobai ventillátort. Illetve a hőhidak, a hideg falfelületek hőszigetelésére van szükség, melyekre több opciót is kínálunk.

Ön is szeretne tiszta, higiénikus, páramentes, és gyönyörű fürdőszobát?

FOTÓ: Golden Tile Ceramica Bamboo / Mix

Álomszép fürdőszoba: a penészes falakat megelőzendő padlótól-plafonig csempével és tágas ablakokkal. Hogy ez nekünk tényleg csak álom? Akkor is van megoldás, forduljon hozzánk!

 

Nem tud dönteni a hőszigetelők, a beltéri falfestékek, és a megfelelő burkolati segédanyagok, szigetelők között? Akkor látogasson el üzleteinkbe: Az Óceán Fürdőszobaszalon hozzáértő munkatársai szakmailag is felkészülten várják Önt, ráadásul nálunk beszerezheti a csempe és járólap mellett a szükséges burkolati segédanyagokat és a megfelelő víz – és hőszigetelések megoldásaiban is segítünk, sőt, akár szakembert is tudunk ajánlani! Várjuk szeretettel!

 

További cikkek bejegyzéseink

  • Csempe Választás

    Nem mindenki lakberendező vagy belsőépítész és nem is mindenki tudja vagy nem is akarja megfizetni a szakmai segítséget. Nos nekik írtam az alábbi cikket amit ne tekintsen senki tudományos értekezésnek , ez csak egy szalmaszál amibe bele ...
  • Életem a csempe

    Csempe. Más néven égetett kerámia. Az egyszerűség kedvéért ebben a cikkben csempeként emlegetek minden ilyen anyagot, mert a hétkönapi nyelvezetben általában csempeként emlegetünk minden égetett burkolatot.