Mitől lesz minőségi egy csempe?

cikkek
Amikor építő – és falazó anyagok, majd a burkolóanyagok kiválasztását illetően döntünk új vagy megújuló otthonunkban, természetes, hogy törekszünk a minőségre, elvégre ez a beruházás hosszútávra szól. Így a padlólap vagy a csempe esetében is alapvető szempont az esztétikai értékek mellett a minőség lesz, hiszen ez garantálja majd a termék tartósságát is. De mitől minőségi egy csempe?

A fali csempék ugyan kevesebb idénybevételnek vannak kitéve, mint a járólapok, így a tartósság, a kopásállóság leginkább a padlóburkolat esetében lesz alapvető, míg a falon lévő csempe esetén inkább esztétikai minőségről, pl. szín azonos szériákról, megfelelően vágott lapokról beszélünk inkább.

A járólapok esetében azonban a minőség leginkább a lapok terhelhetőségét, kopásállóságát jelenti – hiszen ezen járunk nap, mint nap, ezen helyezzük el bútorainkat, és ezt a felületet éri a leginkább a szennyeződés, így a tisztító és takarítószerekkel szembeni ellenálló képességüket illetően is megfelelő tartóssággal, minőséggel kell rendelkezniük. Hiszen, a járólap nem csupán a fürdőszoba és a konyha enteriőrök megszokott burkolata, hanem gondolnunk kell az olyan kiemeltebb, magasabb forgalmú helyekre is – ahol pl. cipővel járkálunk nap mint nap, pl. egy forgalmasabb nappali, étterem, vagy akár a közösségi, irodai terek.


Természetesen a csempék és a járólapok minősége sem egyforma, hiszen mind az anyagösszetétel, a különböző technológiai eljárások, mind pedig az innovatív bevonat, majd az égetési eljárások is számtalan félék lehetnek.

De hogyan ismerhetem fel laikusként a tartós, minőségi járólapot?

Ennek kiválasztásában segít nekünk az úgynevezett PEI-skála, mely 1-5-ig osztályozza, sorolja be a különböző padlólapokat. A leggyengébb minőséget az 1-es számmal jelölik intézményesen mindenhol, míg a legkiválóbb, a legtartósabb és leginkább strapabíró járólap kapja az 5-ös osztályzatot.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden esetben, mindenhová az 5-ös erősségű, magas kopásállósággal bíró lapokat kellene választanunk, érdemes mindig az adott helynek, körülménynek megfelelő lehetőségek között mérlegelve dönteni. Jó tudni, hogy nem csupán a járólap anyaga, de még a színe is képes befolyásolni annak PEI értékét: általában a világosabb lapok maradnak hosszú távon is szép, újszerűek, míg a sötétebb árnyalatú termékeknek várhatóan alacsonyabb a kopásállósága.


Miként tudom ellenőrizni az üzletben, a fürdőszobaszalon polcain az általam kiválasztott lap kopásállóságát?

Egyszerűen: nézzük meg a csempe hátulját! Itt többnyire feltüntetik a számozást, ám ha jobban szemügyre vesszük, akkor már a szín is árulkodó lehet!

Lévén, hogy a legtöbb fürdőszobai burkolat alapanyaga a kerámia, ám a felhasznált kerámia minősége gyártónként, sőt kollekciónként is nagyon eltérhet.

A csempe, vagy a járólap hátoldalát ha megnézzük, és az vörösesebb árnyalatú, akkor az a porózusabb vörösagyagból készül, ennek pedig gyengébb a minősége, ehhez mérten pedig az ára is alacsonyabb a világos, jobb minőségű fehéragyagból készült társaihoz képest.


(Fotó: marmonil.com)

A drágább, kifejezetten tartós, magas kopásállósággal rendelkező burkolatok hátoldalán egészen nyers, világos, már-már fehérbe hajló kerámiát láthatunk.

További kérdései lennének a csempék minőségét, kopásállóságát illetően? Esetleg nem biztos benne, hogy az Ön által burkolni kívánt területre milyen osztályozású lap felelne meg, vagy bármilyen más kérdése van akár a csempe, akár a járólap kiválasztásában, az Óceán Fürdőszobaszalonban dolgozó hozzáértő, szakmailag felkészült, készséges munkatársakhoz bátran fordulhat!

 

További cikkek bejegyzéseink

  • Csempe Választás

    Nem mindenki lakberendező vagy belsőépítész és nem is mindenki tudja vagy nem is akarja megfizetni a szakmai segítséget. Nos nekik írtam az alábbi cikket amit ne tekintsen senki tudományos értekezésnek , ez csak egy szalmaszál amibe bele ...
  • Életem a csempe

    Csempe. Más néven égetett kerámia. Az egyszerűség kedvéért ebben a cikkben csempeként emlegetek minden ilyen anyagot, mert a hétkönapi nyelvezetben általában csempeként emlegetünk minden égetett burkolatot.