Mit jelent az, ha “osztályos csempével” találkozunk?

cikkek

 

Csempe vásárlás során számos új dologgal, új fogalommal találkozik egy laikus építkező, lakásfelújító. Ilyen lehet többek között az osztályos csempe kifejezés. Mit is takar, mit is jelent pontosan ez a kifejezés?

Természetesen nem jár a csempe iskolába, nem ettől lesz osztályos - nade, félretéve a tréfát, azokat a csempéket, járólapokat nevezzük így, melyek nem első osztályúak.

 

Vagyis, másod – illetve harmadosztályos csempékről beszélhetünk, melyeknél némi esztétikai, illetve méretbeli különbséggel találkozhatunk. Például, az egyik lap egy-két miliméterrel szélesebb vagy keskenyebb a másiknál – ez főleg a burkolásnál, illetve a szükséges mennyiség megtervezésénél jelenthet gondot.

Illetve, az esetlegesen eltérő méretkérdésen túl, apróbb esztétikai eltérések is adódhatnak egy másodosztályú lap esetében. Gondolunk itt arra, hogy mivel a lapokat a csempegyártás során kemencékben égetik, és az égetés során nem mindegyik lap „pirul meg” ugyanolyan árnyalatúra. S míg az első osztályú lapok esetében ezeket gondosan kiválogatják, összerendezik, hogy csak és kizárólag az egyforma színtónussal, színmélységgel sikerült lapok kerülhetnek be a csomagba, addig a másodosztályú csempék a gyárak saját minőségellenőrző rendszerének szűrőjén megy keresztül, ám ez számítógépes, de a szalag végén természetesen élő emberek is ülnek, akik ellenőrzik a gépek munkáját. A másodosztályba sorolt lapokat sárga csíkkal jelölik, a csempe felületén – így, ha ilyen jelölést látunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem első osztályú csempével van dolgunk. 

Rajta kell legyen ezen kívül egy „MS”-jelzés, vagy a „2st choise” megkülönböztetés. 

 

Érdemes-e vennünk másodosztályú csempét? 

 

Azt fontos tudni, hogy az árban nyilván jóval kedvezőbb, másodosztályos lapokat akár 50-70%-al is olcsóbban megkaphatjuk. Lévén, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy osztályos csempét vásároltunk, később nem élhetünk a reklamációs lehetőségével. Ettől függetlenül érdemes ilyen lapokat venni, ha pénzszűkében vagyunk a felújítás során, vagy pont egy ilyen kollekcióba szerettünk bele a fürdőszobaszalonban - azonban ez esetben fokozottan felhívnánk a figyelmet arra, hogy ebben az esetben még fokozottabban ügyeljünk a ráhagyásra, vagyis ne 10%-ot, hanem inkább 15-25%-ot számoljunk rá a szükséges, kikalkulált mennyiségre, hiszen a törött lapok itt nagyobb mértékben is előfordulhatnak. 

 

Rusztikus, famintás járólapoknál például kifejezetten jó ötlet, sőt, itt még jópofa is lehet egy-egy esetleges, véletlenszerű szín – vagy minta eltérés. 

Ha pedig neves olasz, illetve spanyol gyártótól választunk osztályos lapokat, akkor szintúgy jól járhatunk, hiszen a drága, magas minőséget képviselő gyárak osztályos lapjai is sokszor jobb, magasabb minőséget képviselnek.

Azt pedig jó, ha tudjuk: attól még hogy osztályos az adott csempe, nem lehet sem törött, sem pedig gyengébb minőségű, kevésbé fagyálló, kopásálló mint a többi, első osztály szerint válogatott lapok! Vagyis, a különbség kizárólag a minimális méretbeli, valamint esztétikai (szín – esetleg minta) eltérésben mutatkozhat meg, illetve több repedt lap lehet a csomagban. Ennek ellenére ne féljünk tőle, hiszen sokat spórolhatunk, és ha ügyesen választunk burkolót, szakembert, akkor az esetleges méretbeli különbségek is egy ügyes lerakási mintázattal jól elrejthetők, korrigálhatók. 

További tanácsokra, fontos tudnivalókra kíváncsi, mert éppen csempe választás előtt áll? 

Kevés a büdzsé, és jó lenne kedvezőbb áron megoldani mindent? 

 

Az Óceán Fürdőszobaszalon várja szeretettel, több száz gyártó minőségi termékével, és hozzáértő, készséges kollégákkal, akik segítenek a döntésben, tervezésben is!

 

 

További cikkek bejegyzéseink

  • Csempe Választás

    Nem mindenki lakberendező vagy belsőépítész és nem is mindenki tudja vagy nem is akarja megfizetni a szakmai segítséget. Nos nekik írtam az alábbi cikket amit ne tekintsen senki tudományos értekezésnek , ez csak egy szalmaszál amibe bele ...
  • Életem a csempe

    Csempe. Más néven égetett kerámia. Az egyszerűség kedvéért ebben a cikkben csempeként emlegetek minden ilyen anyagot, mert a hétkönapi nyelvezetben általában csempeként emlegetünk minden égetett burkolatot.