Mennyi csempére lesz majd szükségem?

cikkek

 

 

Ha már eldöntöttük, hogy az adott helyiséget – legyen az a fürdőszoba, a konyha, az étkező, az előszoba, a nappali vagy éppenséggel a teraszunk - hidegburkolattal szeretnénk ellátni, és eldöntöttük a legfontosabb kérdéseket, mint egy körülbelüli költségvetés-tervezet, a jellemző stílus, hangulat, és ahhoz mérten az árnyalat kérdése, akkor már csak egy, ám igen lényeges kérdés maradt: a szükséges csempemennyiség kiszámítása. Persze, ebben a burkoló is nagy segítségünkre lesz, azonban nem árt, ha mi is tisztában vagyunk vele, mennyi csempére is lesz majd szükségünk a vásárlásnál…

Hogyan is kezdjünk neki?

Nos, miután eldöntöttük, hogy kb. mennyit tudunk rászánni a projektre, és milyen fajta csempét szeretnénk, azt kell mindenekelőtt kiszámolnunk, hogy pontosan hány négyzetméternyi az általunk csempével illetve járólappal burkolni kívánt felület.

 

Majd ezután a másik nagyon lényeges: járjunk utána, hogy az adott, általunk kinézett, kiválasztott termék milyen kiszerelésben kapható?

 

Ha ez megvan, érdemes több forrásból is tájékozódnunk: például ha már megvan a burkoló szakember, aki a munkát elvállalta, és már le is szerződtünk vele, akkor fontos, hogy tőle is megkérdezzük, mennyi csempére lesz majd szükségünk.

 

Illetve, a komolyabb fürdőszobaszalonok 3D Látványtervet is készíthetnek a fürdőszobánkról, ha viszünk pontos alaprajzot. Ilyenkor a program is ki fog kalkulálni számunkra az adott típusból, modellből egy opcionális mennyiséget, mind az alapcsempét, mind a dekorokat, mind a listellókat illetően – ha ilyesmit is terveztünk.

 

 

 

Nagyon fontos, hogy semmiképpen se centizzük ki pontosan a szükséges mennyiséget, hiszen előfordulhatnak váratlan helyzetek, egyedi esetek, és komplikációk, melyekkel bizony számolnunk kell.

 

Például, előfordulhat, hogy a szállításnál néhány dobozban egy-egy lap megsérül, megreped, esetleg el is törik – ez óhatatlan, hiszen törékeny termékről van szó. Nyilván ezeket a lapokat már később nem fogjuk tudni felhasználni.
(Emellett a gyártók 5% alatti sérülés reklamációját nem tudják elfogadni.)  

 

Éppen ezért célszerű a rendelés során már eleve egy 10%-ot rászámolni a több forrásból is pontosan kikalkulált, szükséges mennyiségre, ha pedig hosszúkásak a lapok, akkor többet kell majd vágni, és mivel a vágás során is keletkezhet veszteség, ebben az esetben akár 20-30%-ot is érdemes ráhagyni. Pláne akkor, ha hosszúak a lapok – ám kisebb a burkolandó terület, pl. kisméretű a fürdőszoba vagy a konyha, az étkező…

                               

 

A csempe mennyiségének kiszámolásakor pedig az is egy lényeges szempont lesz, hogy az adott burkolat majd milyen irányban, milyen mintázatban lesz lerakva.

 

Ha hálós mintázatban gondolkodunk, akkor 10%-kal, ha pedig diagonális elrendezést szeretnénk, ebben az esetben 15%-kal több csempére lesz majd szükségünk annál, mint ahány négyzetméteres az adott terület, a már előbb is említett vágási veszteség miatt.

 

 

 

Kell-e tartalék csempe?

 

Nos, mi erősen javasoljuk, mégpedig az alábbi okból:

Bármikor jöhet egy váratlan csőtörés esetén, vagy ha új kazánt, kád helyett zuhanyzót szeretnénk beépíteni, ám nem szeretnénk teljesen leverni az egyébként még nagyon is szép, egységes, rendezett fürdőszobát.

 

 

Érdemes tehát úgy kalkulálnunk, hogy férjen bele lehetőleg még az is a keretünkbe, hogy minden egyes doboz burkolólapból egy dobozzal többet rendeljünk, mint a tényleges, a 10-20-30%-al ráhagyott mennyiség.

 

 

Hisz milyen jó, ha ilyenkor nem kell keresgélni majd, hogy vajon melyik is volt az a modell, nem kell újracsempézni az egész fürdőszobát csak azért, mert már nem gyártják az általunk anno felhasznált modellt – hiszen a csempedivat gyorsan változik, a gyártók fokozatosan felhagynak egy-egy korábbi modell gyártásával, hogy helyet adjanak az új trendek, új irányok szerinti kollekcióknak.

 

Így pedig könnyen megeshet, hogy a mi korábbi csempénk, padlólapunk már pont nem lesz kapható sehol sem, mire a krach, vagy az esetleges újítási igény bekövetkezik.

 

Így, ha van tartalék csempe, egy sor felesleges bosszúságtól kíméljük meg magunkat – javasolják az Óceán Fürdőszobaszalon munkatársai.

 

További cikkek bejegyzéseink

  • Csempe Választás

    Nem mindenki lakberendező vagy belsőépítész és nem is mindenki tudja vagy nem is akarja megfizetni a szakmai segítséget. Nos nekik írtam az alábbi cikket amit ne tekintsen senki tudományos értekezésnek , ez csak egy szalmaszál amibe bele ...
  • Életem a csempe

    Csempe. Más néven égetett kerámia. Az egyszerűség kedvéért ebben a cikkben csempeként emlegetek minden ilyen anyagot, mert a hétkönapi nyelvezetben általában csempeként emlegetünk minden égetett burkolatot.