Így válasszunk ideális fugaszínt a csempe mellé!

cikkek

Mint minden, a csempével burkolt fal szépsége is a részletekben rejlik, ezért érdemes ügyelnünk a csempe vásárlásakor a megfelelő minőségű segédanyagokra, és természetesen a fuga színére is.

A fugát, mint az egyes csempe lapok közötti kis hézagokat sokan amolyan másod – sőt harmadrendűnek tekintjük, mint afféle mellékes apróság – ám jó, ha tudjuk: a fuga színe alapjaiban fogja majd meghatározni a lakásbelsőnk összképét. Mindössze egy vékonyka csík csupán ám döntő fontossággal bír annak eldöntésében, hogy modern, trendi, vagy éppen maradi benyomást kelt majd az otthonunk.

Nézzünk most néhány alapvető trükköt, hogyan érdemes kiválasztani a megfelelő árnyalatot, illetve hogyan kombináljuk a különböző színeket, tónusokat, hogy ideális összképet, esztétikus és látványos összhatást érhessünk el vele.

Harmonikus, de konzervatív megoldás…

Ennél a színválasztásnál a csempe színe a domináns, a fuga pedig a csempe alapszínének, vagy annak egyik árnyalatát veszi fel. Világos, meleg tónusú csempe mellé tehát színében harmonizáló, szintén világos, meleg tónusú fugaszínt választunk ebben az esetbe, míg a sötéthez szintúgy sötétet - ha polgárias megjelenést, klasszikus, hagyományos enteriőrt szeretnénk.


Mik az előnyei?

A szakemberek azért szeretik, és ajánlják is gyakran ezt a kombinációt, mert az egységes, harmonikus színválasztás esetén nem fognak kiugrani az esetleges fugázási, csempézési pontatlanságok, ellentétben a kontrasztos fuga megoldásokkal.

És számunkra, akik majd itt élnek, milyen érvek szólnak mellette? Az egységesebb, tágasabbnak tűnő térérzet, az egybefüggő fal vagy padló felület – ami valljuk be - szintén sokunk vágya…

Merész, trendi megoldások – ütős kontrasztok

A másik nagy trend ugyanis a harmónia ellentéte, nevezetesen a minél elütőbb színek, az erősen kontrasztos megoldások a csempe és a fuga színek terén. Egységes, homogén terek helyett izgalmas vibráló látványt, egyedi enteriőrt alakíthatunk így ki.


Fehér csempe éjfekete fugával vagy fordítva? Ennél az iránynál bátran alkalmazhatjuk, ám ez a fajta színválasztás két fontos kívánnivalót hagy maga után. 1. Egyik a biztos ízlés, hiszen nagyon éles lehet a határ a kaotikus, meghökkentő, ízléstelen giccs és az egyedi, izgalmas látvány között. 2. Fontos a burkoló precíz munkája is, hiszen minél élesebb a kontraszt, annál inkább kitűnnek az apró egyenetlenségek, hibák is a fugán.

Megvan az elképzelés, hogyan válasszam ki az ideális fuga árnyalatot?

Ami a legfontosabb: egymás mellett lássuk a burkolandó, kiválasztott csempe lapot és a valódi fuga színmintát! Ha nem ugyanott vásároltuk a lapot, mint ahol a fugát vesszük, érdemes elvinni egy mintát a lapból, sőt a dekorelemből is.

Nem hozzuk be nyilván, de gondoljunk a nyílászárókra is, ezekhez is passzoljon a szín, ahogyan a többi berendezési tárgyhoz, bútorhoz, szaniterekhez…

Padlóra, melyen gyakran járunk, és gyakorta mosunk fel, érdemes sötétszürke fugát választani, ugyanis a semleges sötétszürke a legpraktikusabb, a legkevésbé koszolódó árnyalat. Jó tudni azt is, hogy minél kisebb a lap mérete, annál dominánsabb lesz a fuga színe, és ha szeretnénk egységes, tágasnak tűnő falakat, padlót – akkor érdemes a harmonikus, a csempe színével megegyező fugát választani.


Szeretne egyedi tippeket, termékötleteket kapni a csempe – és a hozzá illő fuga kiválasztásához? Az Óceán Fürdőszoba Szalonban felkészült, készséges kollégáink bármikor a rendelkezésére állnak!

További cikkek bejegyzéseink

  • Csempe Választás

    Nem mindenki lakberendező vagy belsőépítész és nem is mindenki tudja vagy nem is akarja megfizetni a szakmai segítséget. Nos nekik írtam az alábbi cikket amit ne tekintsen senki tudományos értekezésnek , ez csak egy szalmaszál amibe bele ...
  • Életem a csempe

    Csempe. Más néven égetett kerámia. Az egyszerűség kedvéért ebben a cikkben csempeként emlegetek minden ilyen anyagot, mert a hétkönapi nyelvezetben általában csempeként emlegetünk minden égetett burkolatot.