Hogyan álljunk neki a fürdőszoba tervezésnek önállóan?

cikkek

 

Ha otthonunk berendezéséről van szó, és áldozunk rá, hogy szakemberek tervezzék meg, az szerencsés dolog. Ám amennyiben nem tudunk, vagy csak nem szeretnénk áldozni profi lakberendezőre, és úgy érezzük, megvan a megfelelő szépérzékünk, jó ízlésünk mindehhez, a fürdőszoba és a csempe megtervezése akkor is komolyabb előkészületeket igényel. Ezt a 3 főbb pontot tehát mindenképpen érdemes betartanunk, vagy legalábbis odafigyelni rájuk, hogy sikeres legyen az új fürdőszoba projektünk – akár önállóan is…

 

Azon túl, hogy megálmodjuk az elképzelt stílust, a kitaláljuk a nekünk tetsző színvilágot, és persze a fürdőszoba berendezések formáit, fajtáit, színét és még miegymást, számos egyéb dolog van még. Olyanok, melyek inkább a fürdőszoba megtervezésének gyakorlatias oldalára terjednek ki, azonban nagyon is lényegesek…

1. Gyűjtsünk adatokat, mérjünk, rajzoljunk!

Első és legfontosabb lépés tehát a fürdőszoba alapos és lehetőleg pontos felmérése. Ha van a helyiségről alaprajzunk, akkor csak számoljuk ki a felületek nagyságát, ha nincs, akkor készítsünk legalább egy skiccet, mérjünk le szélességet, a magasságot, rajzoljuk be a szinteltolásokat, illetve a beugrókat. Érdemes inkább többször is ellenőrizni, minthogy hiba csússzon a számításainkba, ám az a legbiztosabb, hogy még egyszer a burkolóval is átnézetjük, és átszámoltatjuk a pontos csempe mennyiséget.

Ugyanakkor a fürdőszobaszalon is készít majd nekünk – ha szeretnénk – 3D Látványtervet a fürdőszoba leendő képéről, és ebben szerepelni fog pontos csempekiosztási terv is.

Ám ezt érdemes a burkolóval is átnézetni, sőt, mi minden esetben azt tanácsoljuk, hogy 10-15%-al mindig számoljunk rá a lapokra az esetleges vágások, törési lehetőség miatt, illetve jól jön, ha egy-két csempe lapot el is tudunk későbbre tartalékba, egy esetleges későbbi csőtörés, vagy más nem várt bontás esetére…

2. Idő és büdzsé meghatározása

Írjuk le előre, mennyi az annyi – vagyis, amit rá tudunk szánni a fürdőszoba felújítására, berendezésére. Érdemes optimalizálni, rendszerezni, rangsorolni, majd egy ütemtervet készíteni, és ennek mentén haladni a fürdőszoba felújítás során.

Ez különösen akkor igazán fontos, ha történetesen abban a lakásban lakunk, ahol a felújítás zajlik, mert nem volt lehetőségünk, vagy csak nem szerettünk volna elköltözni a felújítás idejére, hogy nyomon tudjuk követni a munkálatokat. És persze, akármennyire precíz is a tervezés, az anyagok kötési, száradási idejére – mint a fuga vagy a csemperagasztó viselkedése, és az időjárás, a hőmérsékleti viszonyok – akkor sem tudunk hatással lenni, tehát az ütemtervünk akkor sem lehet 100%-osan pontos. Ahogyan a büdzsébe is becsúszhat ugyan egy-egy váratlan kiadás, de mindenképpen fontos tudnunk, összeírnunk, hogy pontosan mennyit tudunk szánni a felújításra, és ebbe mely dolgoknak kell majd mindenképpen beleférnie.

Vagyis, mi az, amiből tudunk engedni, esetleg később, apránként beszerezni (pl. új fürdőszoba bútor, tükör, kiegészítők), és mi az, aminek egyszerre, most, a felújítás során kell beleférnie a keretbe (pl. csempézés, kád, szaniterek).

3. Amit mindenképpen szeretnénk, amit érdemes, és ami ténylegesen befér…

Vannak természetesen alap dolgok: a burkolatok, az elektromos kiállások, a világítás. Ezek mindenképpen lényegesek egy fürdőszoba felújítás során. És aztán vannak azok, amik szintén lényegesek, de nagyobb döntési szabadságunk van pl. hogy kád vagy zuhanykabin legyen-e, esetleg elfér mindkettő.

Mosdó esetén dupla vagy szimpla legyen, alá épített szekrénnyel vagy inkább egy elegáns álló mosdó? Milyen fajta fürdőszobabútort képzeltünk el: hosszú, álló szekrényt, mosdó alatti szekrényt, vagy tükrös szekrényt? Esetleg mindegyiket, mert elfér, és különben is, sok a holmink… na és mi az, ami ténylegesen be is fog majd férni? A mosógép biztosan a fürdőben kapjon-e helyet?

Ezek és persze számtalan más kérdés van még, amit át kell gondolni egy fürdőszoba felújítás előtt! Ha úgy érzi, segítségére, tanácsra van szüksége, bátran kérdezze meg kollégáinkat, szívesen segítünk a tervezésben és a tanácsadásban is, jöjjön el, ötleteljünk együtt, közösen az Óceán Fürdőszobaszalonban!

 

További cikkek bejegyzéseink

  • Csempe Választás

    Nem mindenki lakberendező vagy belsőépítész és nem is mindenki tudja vagy nem is akarja megfizetni a szakmai segítséget. Nos nekik írtam az alábbi cikket amit ne tekintsen senki tudományos értekezésnek , ez csak egy szalmaszál amibe bele ...
  • Életem a csempe

    Csempe. Más néven égetett kerámia. Az egyszerűség kedvéért ebben a cikkben csempeként emlegetek minden ilyen anyagot, mert a hétkönapi nyelvezetben általában csempeként emlegetünk minden égetett burkolatot.