Ezeket érdemes tudni csempe vásárlás előtt…

cikkek
Már korábban írtunk arról, hogy mennyi csempét érdemes vásárolnunk, ha biztosra szeretnénk menni, hogy se túl sok, se pedig túl kevés ne legyen a mennyiség, és ne kelljen később, akár nagy nehézségek árán – utánrendelni. Hiszen nincs is annál kellemetlenebb, amikor ott áll a burkoló, és elfogyott a csempe, és mindez mondjuk, egy nyári napon derül ki, amikor az adott gyár épp egy időre leáll pont a termék gyártásával, és csak 4-6 hét múlva ígérik a legközelebbi szállítást. De mit is tehetünk, hogy ezt a kellemetlenséget elkerüljük. Számoljuk, illetve számoltassuk ki a pontos csempemennyiséget! És hogyan válasszuk ki a számunkra leginkább megfelelőt? Ezekre igyekszünk most adni Önöknek néhány kézzelfogható, hasznos tippet!

Ha már minden alaposan meg lett tervezve, kialakult a büdzsé, eldöntöttük nagy nehezen a hatalmas választékból, hogy melyik is lesz az a bizonyos kiválasztott csempe, padlólap – akkor nincs is más hátra, mint kiszámolni, esetleg, ha nem bízunk magunkban – akkor nálunk jártasabb hozzáértőkkel kiszámoltatni a szükséges mennyiséget, a mi konyhánk, fürdőszobánk alaprajzára. Ha pedig még nincs meg, milyet is szeretnénk, akkor ezeket a kérdéseket érdemes körbejárnunk: 
Milyen lesz a stílus, amit alkalmazunk, milyen színtónusban fogunk gondolkodni, szükséges lesz-e a minta illesztése, lesz-e az adott falon más burkoló – dekorációs anyag, a csempén kívül, pl. mozaik, vagy a csempéhez igazodó dekorelemek? 


Mekkora a terület, ahová csempéznénk – és milyen kiszerelésben van az a csempe? 

Nos, ezt is csak akkor tudjuk, ha már megvan a kiszemelt, a kiválasztott. Fontos, hogy azt számoljuk ki elsőként, hogy pontosan hány négyzetméternyi lesz az a terület, melyet csempével illetve járólappal szeretnénk majd burkoltatni. A másik fontos lépés lesz ez után, hogy arról megbizonyosodjunk, az általunk kiválasztott terméket milyen kiszerelésben árulják. 

Semmiképpen se pontosan, kicentizett mennyiséget rendeljünk, hiszen váratlan helyzetekre is fel kell készülni pl. néhány csempe eltörik a dobozokban, esetleg megsérül útközben, nyilván ezek helyett kell majd a pótlás.  Ahogyan arra is érdemes gondolni előre, hogy ha később nálunk lenne ne adj’isten, egy csőtörés, akkor, ha van eltéve mindegyik csempénkből pár darab, akkor jó eséllyel nem kell majd újraburkoltatni, szétverni az egész fürdőszobát, ami nem csak pénztárcánkat, de az időt, energiát, és az idegeinket sem kíméli…

De hogyan tudom én magam is pontosan kiszámolni, hogy mennyi is az annyi? 

Nos, igen, ha az ember még az elején tart, és csupán tájékozódni szeretne, akkor sem árt, ha tudja, mennyi csempére is lesz majd szüksége, persze a fürdőszoba üzletben is kiszámolják nekünk, ahogyan a burkoló is, de azért, jobb, ha az ember is tudja, mivel kalkulálhat. 
Léteznek az interneten is ma már csempe-kalkulátorok, ahol a falméreteinket megadva, a rendszer pontosan kiszámolja nekünk a szükséges mennyiséget.

És végül, jöjjön a leglényegesebb kulcskérdés: hogyan számszerűsítsük a lapok számát pontosan?

Először is méretezzük centiméter szerint az egyes falak hosszát, magasságát, melyen el fogjuk helyezni az egyes csempe lapokat. 
Másodszor, vonjuk ki ebből az ajtókat, ablakokat, és minden olyan belsőépítészeti elemet, berendezést, ahová nyilvánvalóan nem kerül csempe. 

Még a padlón, a tényleges burkolási munka megkezdése előtt, sőt már az üzletben – határozzuk meg pontosan a kiválasztott csempe, padlólap méretét, illetve hogy mely lapokat fogjuk a falon, és melyeket a padlón alkalmazni az általunk kiválasztott kollekcióból. Például, a padlón 30X30, 33X33, 40X40, esetleg 60X60 cm-es méretű elemekkel számolunk, míg szemben a falakon 20X30, 25X33, 30X60, 60X60, és így tovább. Ne feledjük: ma már számtalan gyártónak, számtalan kollekciója, sőt azon belül is többféle formátuma van érdemes ezekre is odafigyelni, és a lapok méretéhez, sőt azok kívánt elrendezéséhez igazítani a kalkulációnkat. 

Végül számítsuk ki előre négyzetméterben az eredményt, majd a pontosításkor a lapok darabszámát. 

Ezeket az online tervezőprogramok kiszámolják ugyan nekünk, ám ennek is vannak hibái: például, egy ilyen program nem veszi figyelembe a sorok közötti távolságokat, ezért azt javasoljuk, mindig ellenőriztesse szakemberrel, burkolóval is a végeredményt, amire érdemes egy 10%-ot mindig rászámolni, biztos, ami biztos…

Szívesen olvasna még többet a csempék kiszámítási módszereiről, esetleg a döntésben jönne jól némi hozzáértői segítség? Akkor bátran ajánljuk, keresse fel az Óceán Fürdőszobaszalon üzletét, ahol készséges kollégáink minden lényeges kérdésben, döntésben segítenek Önnek!

További cikkek bejegyzéseink

  • Csempe Választás

    Nem mindenki lakberendező vagy belsőépítész és nem is mindenki tudja vagy nem is akarja megfizetni a szakmai segítséget. Nos nekik írtam az alábbi cikket amit ne tekintsen senki tudományos értekezésnek , ez csak egy szalmaszál amibe bele ...
  • Életem a csempe

    Csempe. Más néven égetett kerámia. Az egyszerűség kedvéért ebben a cikkben csempeként emlegetek minden ilyen anyagot, mert a hétkönapi nyelvezetben általában csempeként emlegetünk minden égetett burkolatot.