Életem a csempe

cikkek
Csempe. Más néven égetett kerámia. Az egyszerűség kedvéért ebben a cikkben csempeként emlegetek minden ilyen anyagot, mert a hétkönapi nyelvezetben általában csempeként emlegetünk minden égetett burkolatot.

 A csempe készítés ötezer-hatezer éves múltra tekint vissza. Ma már a gyártást teljes mértékben automatizálták, laboratórium tisztaságú csarnokokban ember nélküli körülmények között készítik de egy dolog nem változott/a greslapot most ne vegyük figyelembe/agyag , víz , máz és tűz.

Tehát ezeket a csempéket én még mindig kézműipari terméknek tekintem.A kínálat óriási ami azért főleg az elmúlt időszakban alakult ki Magyarországon.Volt , hogy csak három féle csempét lehetett kapni a hatvanas hetvenes években , ma ezzel ellentétes a helyzet. A vevőnek nem azért nehéz választani csempét mert kevés van olyan ami tetszik neki , hanem inkább az a probléma , hogy több is van ami  megfelelne.Csak hát melyiket válassza , és mi legyen a vezérfonal.Lehet-e egyáltalán elveket felállítani a csempe vásárlásához?Igen , lehet de ehhez induljunk el az alapoktól.

A választás elméleti alapjai:

A lakóingatlan minden helyiségének megvan a maga funkciója és intimitása ezt csempével , festékkel ,és egyéb kiegészítővel jelezzük is , még ha ezt nem is mindig tudatosan tesszük. Most változtassunk ezen és szedjük össze a lakóingatlanunk helységeit és próbáljunk meg kategóriákat alkotni.

Kategorizáljuk a lakóhelységeket:

 Vannak a vizes helységek/fürdők , wc , / , a közös terek  /előszoba , nappali , konyha , étkező , folyosó/.Az azonos csoportba tartozó helységekbe ha azonos csempét , burkolatot , festéket alkalmazunk biztos hogy nem teszünk rosszat.

Nézzük a csoportokat külön-külön:

A nappali ,a konyha , az étkező , az előtér ahol a nappalainkat , a fenntlétünket töltjük , jó hatással van komfortérzetünkre  ha , ugyanazt a csempét futtatjuk körbe a járófelületen ez ugyanis térnövelő hatással bír.Ezt sokszor meggátolja az a hagyomány , ami szerint a nappaliba laminált padlót vagy ahogy sokan tévesen nevezik parkettát szeretünk tenni.Kétségtelen , hogy meleg hatású felület.Nem is nagyon akarok ellene agitálni a csempét éltetve de egy dolog biztos , ketté vágunk egy összefüggő felületet  és kapunk két kisebb különállót.Ha a hidegburkolat laminált padlóval találkozik  akkor egy dologra érdemes ügyelni:lehetőleg a padlólapként lerakott csempe ne legyen faerezetes.A laminált padló szinte tökéletes fahatása „lebuktatja”az erősen fugakörnyezetes faerezetes csempét.Érdemes inkább kőhangulatú , vagy cementhatású csempével társítani a laminált padlót.

Vizes helységek esetében a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:Helység mérete , alakja , van-e ablaka , kádas vagy zuhanyzós , kik fogják használni/vendégek , ügyfelek , csak mi , gyerekek , idős esetleg nehezen mozgó illető/Az egy szinten lévő fürdő és wc burkolata jobb ha azonos a két helységben de az emeleti már más világ.

Apró fogások a vágyott harmónia érdekében:

  • Földön a fuga mindig szürke , /kivéve a faerezetes a csempe/.
  • Ha hosszúkás csempét teszünk földre, érdemes a fő napsugárzási forrás irányának megfelelően párhuzamosan rakni a csempéket.
  • Ha hosszúkás  vagy nagy méretű csempét burkolunk mindenképpen kalkuláljunk az ékes szintező rendszer használatával.
  • A fugát lehet impregnálni ami lassítja az elkoszolódást./Primer 3296/
További cikkek bejegyzéseink

  • Csempe Választás

    Nem mindenki lakberendező vagy belsőépítész és nem is mindenki tudja vagy nem is akarja megfizetni a szakmai segítséget. Nos nekik írtam az alábbi cikket amit ne tekintsen senki tudományos értekezésnek , ez csak egy szalmaszál amibe bele ...
  • Életem a csempe

    Csempe. Más néven égetett kerámia. Az egyszerűség kedvéért ebben a cikkben csempeként emlegetek minden ilyen anyagot, mert a hétkönapi nyelvezetben általában csempeként emlegetünk minden égetett burkolatot.