Csempe Választás

cikkek
Nem mindenki lakberendező vagy belsőépítész és nem is mindenki tudja vagy nem is akarja megfizetni a szakmai segítséget. Nos nekik írtam az alábbi cikket amit ne tekintsen senki tudományos értekezésnek , ez csak egy szalmaszál amibe bele lehet kapaszkodni és meg lehet tenni az első lépéseket.

1. Otthoni teendők:
 

Derítsük ki mi az a design amitől könnybe lábad a szemünk!

Mielőtt elindulunk valamelyik csempeboltba érdemes  neten és szaklapokban sok kész felületet megnézni és közben magunkat tesztelni azaz megfigyelni melyik stílus tetszik legjobban.Nem biztos , hogy az lesz a befutó amire előszőr gondoltunk.

 

Mérjük fel a burkolási felületeket!

Nem elég ha annyit tudunk, hogy hány négyzetméter kell a földre  és hány a falra.Sokszor különböző burkolatot kapnak egy helység különböző felületei.Tehát jó ha tudunk méreteket ablak magasságról, falszélességről a kabin vagy a kád helyéről stb.

 

Ha a fennt említett két dologgal tisztában vagyunk akkor mehetünk a boltba válogatni.

 

2. Teendők a boltban első látogatáskor:

 

Ne akarjunk elsőre dönteni!

Alaposan kényelmesen mindent megnézve döntési szándék nélkül mérjük fel a bolt kínálatát és csak egy dologban hozzunk döntést a végén! Vissza akarunk-e menni vagy sem?
 

Kérdések amiket fel kell tenni:

  • Van- látványtervezés?
  • Van-e elvihető katalógus?
  • Szabad-e fotózni?
  • Szállítási határidők.

3. Második Látogatás: A Csempe Kiválasztása

Ha a lap ami az első látogatáskor tetszett és tetszik a második látogatás alkalmával is, az húsz év múlva is tetszeni fog. Megrendelhetjük…
De ahhoz, hogy ide eljussunk, az alábbi szempontokat jó ha tudatosan figyelembe vesszük

A csempe kiválasztásának elvi alapjai:

Intimitás és funkció

A lakóingatlan különböző helységeinek különböző intimitása és különböző funkciói vannak. Hasonló funkcioú helységeket, mint például konyha, étkező, nappali, előszoba, folyosó érdemes azonos felületű burkolattal ellátni, mert az azonosság térnövelő hatást vált ki.

Mivel a fürdőszobának, wc-nek teljesen más az intimitása, nem kell, hogy a lakás egyéb helyiségeivel azonos lap legyen a földön. Másik világot kell teremteni ezekben a terekben.Ráadásul a zuhany még további elkülönülést igényel. Helység a helyiségben.

 

Burkolatkiosztás változatai

A fürdők burkolat kiosztásnak két fő változata van. Az egyik esetében a padló a földön, lehetőleg diagonálisan lerakva, a falon a padlólap színéhez hasonló színű falicsempe van alul kb. 1 méteres magasságig, itt egy dekorcsík fut körbe ami felett a kollekció világosabb lapja kerül felrakásra.

A másik verzió pedig falfelületeken gondolkodik. Egy fürdőszoba  burkolat családnak általában van annyi eleme, hogy  különböző színű falakat tudunk létrehozni. Ez azonos családon belül egységes harmóniát fog eredményezni és teljes egyediséget.

 

Kis méret vagy nagy méret?

A gyártók egyre nagyobb csempékkel jönnek elő így ez a kérdés az élet által megválaszolásra is került:Nagy lap. Ne féljünk kis felületeken a nagyobb lapoktól, szép impozáns hatása lesz.

 

Konyhafal burkolása

A konyhabútor általában teljes mértékben fedi a falat kivéve az alsó és felső rész közötti hatvan centis sávot. Ezt úgy kell burkolni, hogy minden négyzetcentiméterén legyen burkolat, vagyis ha az elszívó magasabban van mint a két oldalán a felső bútor akkor oda is felkúszik a falicsempe.

Design szempontból pedig azt kell eldönteni, hogy a falicsempe szolgálja a konyhabútort vagy fordítva. Ha van egy szép de szolid konyhabútorunk akkor érdemes ráerősíteni egy attraktív falicsempével, ha viszont a konyhabútor a fő látványosság akkor a falicsempe szolidabb legyen.

 

Mi legyen a külön wc-ben?

Ha ezen a szinten van egy fürdő amit szintén most burkolunk akkor érdemes annak a lapjait felhasználni itt is. Kiemelendő felület a wc csésze mögötti fal.

 

A csempék színmélysége.

A földön legyen a legsötétebb, felfelé világosodjanak a színek. Ha van sötét falicsempénk és használni is akarjuk akkor válasszuk ki a fő falat/esztétikai szempontból és ezt az egy falat emeljük ki és a többi a világosabb színével engedje ezt kiemelkedni. Ha van természetes fényforrás, akkor érdemes világos falicsempét választani hogy a  beszűrődő napfényt ez a világos szín még tovább fokozza. Ha csak mesterséges világítás van akkor úgyis mindíg felkapcsoljuk a villanyt ezért aztán szabad kezünk van a csempe színmélységének ügyében.

 

Ha ezeket a szempontokat figyelembe vettük akkor nyugodtan hátradőlhetünk, biztos hogy olyan környezetet állitottunk össze, ami nem fog elavultá válni egy-két év alatt.

 
További cikkek bejegyzéseink

  • Csempe Választás

    Nem mindenki lakberendező vagy belsőépítész és nem is mindenki tudja vagy nem is akarja megfizetni a szakmai segítséget. Nos nekik írtam az alábbi cikket amit ne tekintsen senki tudományos értekezésnek , ez csak egy szalmaszál amibe bele ...
  • Életem a csempe

    Csempe. Más néven égetett kerámia. Az egyszerűség kedvéért ebben a cikkben csempeként emlegetek minden ilyen anyagot, mert a hétkönapi nyelvezetben általában csempeként emlegetünk minden égetett burkolatot.