Csempe árak, akciós csempék – mi a különbség?

cikkek

Akciós csempe mindig is van, volt, lesz. Amikor egy-egy modell már kifutó, hogy jöhessenek a legújabb modellek a helyére, vagy ha épp túl sok van belőle raktáron, akkor is szoktak a csempe üzletek különböző akciókat kiírni. Ám a csempe árak ettől függetlenül nagyon kirívóan különbözőek lehetnek. Vajon milyen lényeges különbségek lehetnek csempe és csempe között? Mit tud a drágább, és mitől olcsóbb az olcsóbb? 

Ha Ön sem érti, hogy mitől kerül többe az egyik csempe, mint a másik – méghozzá nagyságrendekkel – miközben látszatra teljesen egyformának tűnnek, akkor érdemes tovább olvasnia, mert most felfedjük a lényeges különbségeket csempe és csempe között!

Két, látszólag egyforma csempe között ugyanis ige lényeges anyagbeli, minőségbeli különbségek lehetnek, és épp ezért bizony nem egyszerű feladat a burkolatok kiválasztása otthonunkban, pláne, hogy pont a csempe és padlólap az, amit igen hosszú távra választunk!

A csempe és a padló színe, jellege, stílusa igen meghatározóak a fürdőszoba megjelenését, hangulatát illetően, hiszen ezek vannak a legnagyobb felületen. Mindig a falak színét, anyagát, és persze a padló árnyalatát, textúráját vesszük észre legelőször, amikor belépünk egy adott helyiségbe. Ezért is érdemes tényleg körültekintően eljárni a kiválasztásukat illetően, és megtervezni, hogyan is kombináljuk majd a végül kiválasztott család egyes elemeit az enteriőrben. 

S hogy a kiválasztás cseppet sem könnyű kérdését megkönnyíthessük Önnek:

Nézzük, milyen különbségek lehetnek két, látszólag egyforma csempe között!

Az égetett kerámiából készült fal – illetve padlóburkolatok jelentős szerepet töltenek be mind a Közel-Kelet, mind pedig Európa kultúrájában, már az i.e. harmadik évezredtől kezdődően. A hazai, hűvösebb, úgymond zordabb éghajlaton a kerámiaburkolatok alkalmazása sokáig háttérbe szorult, ám az utóbbi néhány évtizedben jelentős népszerűségre tett szert. Körülbelül, 20 esztendővel ezelőtt, amikor óriási árudömping lepte el a hazai csempe – és hidegburkolat piacot is, a meglepetés hatalmas erejével zúdult ránk az óriási, elképesztő fajta és színvilágú, anyagú, méretű, és mind mintáiban, mind a textúrákban is igen változatos csempe választék. 


 
Csak úgy kapkodták az emberek a fejüket, a korábban alig 6-8 féle típushoz szokott választék láttán, de mára már nagyon is hozzászoktunk! Hozzá szoktunk a gondolathoz, hogy választhatunk színeket, formákat, különböző méreteket, sőt még stílust is adhatunk a fürdőszoba, a konyha vagy éppen az előszoba, a nappali élettereinek a választott burkolat által. 

A legtöbb, igen változatos kőburkolat legtöbbje azonban nem más, mint az égetett kerámia, ennek pedig alapanyaga az agyag. Kétféle agyagot különböztetünk meg alapvetően: a vörös – és a fehér agyagot. Míg a vörösagyag lazább, porózusabb szerkezetű, addig a fehéragyag egy keményebb, jobb minőségű, erősebb szerkezetű agyag. És itt lesz a lényeges anyagbeli különbség, minőségbeli eltérés két látszólag egyforma kinézetű csempe lap között: hiszen, míg a vörös agyag egy porózusabb, lazább és ezáltal kényesebb, törékenyebb anyag, így vágásnál is több hulladék keletkezik belőle. A lapok minősége pedig emellett még az agyagok szennyezettségétől illetve tisztaságától is függ. A vörös agyagból is tudnak jobb minőségű burkolatokat előállítani, ha az tisztább. Minél szennyezettebb ugyanis a vörösagyag, annál olcsóbb és silányabb minőségű lapot lehet előállítani az anyagból. 
A fehéragyag, éppen keményebb, kevésbé porózus szerkezetéből adódóan tisztább is, és erősebb. Ezt az agyagfajtát leginkább a Ruhr vidéken, Németországban bányásszák, így a német hidegburkolatok anyagát illetően leginkább ezzel találkozhatunk. 

S hogy akkor mégis miért olyan drágák az olasz vagy a spanyol lapok? 

Nos, azért, mert ezt a jobb, erősebb minőségű fehér agyagot a távolabbi országokba nehezebb, és drágább is eljuttatni a távolság miatt, így amikor fehéragyagból készült olasz vagy spanyol lapokkal találkozunk, ezeknél nem csupán az anyagminőséget, de a szállítást is meg kell fizetnünk, ezért ezek lényegesen drágábbak lesznek, mire a boltok polcaira kerülnek. 

A csempék minőségét persze mi is könnyedén követhetjük, hiszen ezeket számokkal is jelzik nekünk, vagyis osztályozzák. Hogy mit jelent az, hogy egy csempe osztályos, ezt egy következő bejegyzésünkben osztjuk meg Önnel! Addig is, bármilyen felmerülő kérdésben, minőség – és anyagbeli tanácsadást illetően forduljon bátran az Óceán Fürdőszobaszalon hozzáértő munkatársaihoz, akik készséggel a segítségére lesznek!

További cikkek bejegyzéseink

  • Csempe Választás

    Nem mindenki lakberendező vagy belsőépítész és nem is mindenki tudja vagy nem is akarja megfizetni a szakmai segítséget. Nos nekik írtam az alábbi cikket amit ne tekintsen senki tudományos értekezésnek , ez csak egy szalmaszál amibe bele ...
  • Életem a csempe

    Csempe. Más néven égetett kerámia. Az egyszerűség kedvéért ebben a cikkben csempeként emlegetek minden ilyen anyagot, mert a hétkönapi nyelvezetben általában csempeként emlegetünk minden égetett burkolatot.