Mitől jött fel a teraszburkolat?

cikkek
Gondot jelenthet, ha az aljzatban lévő dilatációs hézagokat nem vezetjük át a vízszigetelés, a ragasztó és a burkolat rétegébe. Ugyanis átvezetés nélkül az aljzat és a ráépülő rétegrend külön szerkezeti elemként viselkedik majd, és a hőingadozás okozta mozgások olyan feszültségeket okozhatnak közöttük, hogy a dilatáció nélküli burkolati rétegek, legyenek azok bármilyen rugalmasak, nem biztos, hogy elbírják viselni őket
 Az aljzat különálló dilatációs mezőivel szegény dilatálatlan burkolati rétegrend nem tud együtt mozogni.

Valószínű, hogy előbb-utóbb elszakad majd a kent vízszigetelés rétege, elreped a ragasztóréteg és a burkolat, s a lapok idővel fel is lazulhatnak, felválthatnak a mélyben húzódó dilatációs hézagok mentén. A terasz burkolat csúnya lesz és balesetveszélyes.
Ráadásul a megrepedt kent vízszigetelés sem véd majd többé az ázástól, beengedi a vizet, ázni fog a rétegrend és a teljes szerkezet. Az ázás miatt hosszabb távon kimosódik a szabad mész az anyagokból, a fugák felületén kivirágzások jelennek meg, az aljzatbetonban pedig beindul a szerkezet korróziója.
Tehát a megfelelő kent vízszigetelés és rugalmas ragasztó beépítése mellett ügyeljünk arra, hogy az aljzat dilatációs hézagait átvezessük a burkolati rétegrendbe is.

Hogyan?
A meglévő dilatációs hézagokat a kent szigetelésbe ágyazott Mapeband szalaggal zárjuk le, és a továbbiakban, a szigetelés és a ragasztóréteg felvitele során is hagyjuk szabadon a dilatációs hézagot.
A fugázási munkaszakasz idején végezzük el a burkolati dilatációs hézagok tömítését rugalmas hézagkitöltő anyaggal, például a Mapesil AC-vel. A fuga mélységétől függően a Mapesil ACbedolgozása előtt, helyezzünk a hézagba Mapefoam, rugalmas háttérkitöltő szalagot.
További cikkek bejegyzéseink