5 trükk, hogyan nem lesz foltos a fuga!

cikkek
Amikor csempe és fuga vásárlás előtt állunk, bizony, számos dolgot kell figyelembe vennünk. Jó, ha felkészülünk már előre is a lehetséges hibafaktorokra, így nem ér majd kellemetlen meglepetés. A fugázás igen kényes pontja tud lenni egy fürdőszoba vagy konyha felújításnak, de segítünk! Ezúttal éppen abban, miként lehet szép, egyenletes, hibamentes a fugázás…

Egyik nagy félelme minden felújítónak, amikor fugázni kezd, hogy vajon hogyan érhető el, hogy a friss fuga majd rövid időn belül foltossá válik. Ez pedig sajnos valós félelem. Lévén, hogy a fuga – pláne, ha világos árnyalatot választunk – foltosodhat, piszkolódhat könnyen a használat során.

Azonban mégis van pár remek trükk, amiket, ha betartunk, mégis elkerülhető a fuga foltosodása, és szép, időtálló lesz majd a lerakott csempe, járólap! Íme…

 1. Különösen, ha nagyméretű lapokkal dolgozunk, a ragasztáskor szükség lehet a lapok némi bemozgatására. Ilyenkor a ragasztó könnyedén befolyhat a fuga hézagokba. Ezt van, aki még friss állapotban ki szokta törölni, mások kikaparják, miután megszilárdult. Egy a lényeg: a fugázás akkor lesz szép és egységes, ha megfelelően mély, ragasztó maradványoktól mentes, tiszta felületet fugázunk ki az egyes csempe lapok között. Hiszen a ragasztó színe miatt foltossá, más színűvé válhat az egyébként gondosan kiválasztott fuga árnyalata.

 2. Győződjünk meg mielőtt fugázni kezdünk arról is, hogy a ragasztó és a kiegyenlítés mindenütt megszáradt, és nem jutott be a lapok közé, a fuga helyére sehol sem további nedvesség. Ugyanis, később ez is okozhatja a fuga foltossá válását.

 1. Fontos a megfelelő anyag-eldolgozás! Noha ez nem bonyolult művelet, és megvannak ehhez is a megfelelő praktikák – mégis el lehet rontani. Például akkor, ha nem keverjük el jó alaposan a bekevert6 fugázó anyagot a bedolgozás előtt, hiszen csak ekkor lesz megfelelő az anyag állaga, minősége. A túl krémes fuga ugyan könnyen behúzható, azonban a lemosáskor ez már negatívum lesz.

 2. Sajnos, pontos időt nem tudunk megadni a fuga lemosását illetően, hiszen nagyon eltérők lehetnek a kivitelezési körülmények. Amikor már mattá válik a fuga felülete, akkor érdemes ujjpróbával ellenőrizni azt. Ha nem ragad, és a keménysége is megfelelő, akkor kezdődhet a lemosás. Lehetőleg ezt se tegyük nagyon bőséges vízzel, hiszen akkor a lemosó vizünk könnyen kimoshatja a fugánkat is. Érdemes egy nyeles szivaccsal dolgozni, abból a vizet jól kinyomni, és egy húzással tisztára mosni a felületet, hogy egy mély színű, tiszta és sima fugaképet, felületet kapjunk.

 3. A fugázó anyag teljes megszilárdulása előtt nem szabad áttörölni száraz ronggyal a felületet, akkor ugyanis az a hiba keletkezhet, ha fuga maradványt akaratlanul is bele törjük a még nyers fuga anyagába, és ettől is könnyen foltossá válhat a végeredmény. Itt is nagyon igaz a mondás: A türelem rózsát terem.

Persze, olyan is van, hogy a szépen leburkolt felület, a szép fuga véletlenül, a használat során lesz foltos. Kiömlik egy kis kávé, vörösbor – és máris kész a foltos fuga! Ilyenkor mit tehetünk?

Ebben könnyen segítségünkre lehetnek a Mapei remek fuga tisztító termékei, melyeket akár Ön is beszerezhet bármikor – nem csak építkezés, felújítás idején – az Óceán Fürdőszoba Szalonban, ahol a hozzáértő, szakmailag felkészült munkatársak pontosan elmondanak minden használati tudnivalót, és segítenek a választásban, döntésben is!

További cikkek bejegyzéseink

 • Csempe Választás

  Nem mindenki lakberendező vagy belsőépítész és nem is mindenki tudja vagy nem is akarja megfizetni a szakmai segítséget. Nos nekik írtam az alábbi cikket amit ne tekintsen senki tudományos értekezésnek , ez csak egy szalmaszál amibe bele ...
 • Életem a csempe

  Csempe. Más néven égetett kerámia. Az egyszerűség kedvéért ebben a cikkben csempeként emlegetek minden ilyen anyagot, mert a hétkönapi nyelvezetben általában csempeként emlegetünk minden égetett burkolatot.