5 trükk az ideális konyha csempe kiválasztásához

cikkek
Azt azért jó, ha tudjuk: kifejezetten konyhai csempe nem létezik! Bár még mindig sokan kérdezik a szalonokban és csempe szaküzletekben, hogy vajon másfajta csempét vásároljanak-e konyhába, mint fürdőszobába. Jó, ha tudjuk: semmilyen egyedi technológiai eljárás, megkülönböztetés nincs a konyhába, illetve fürdőszobába szánt hidegburkolatok között. A praktikumra, a dizájnra azonban célszerű odafigyelni. Mutatunk most 5 remek tippet, hogyan válasszuk ki a konyhába a számunkra legideálisabbat!

Nos, ha tehát elfogadjuk azt a tényt, hogy egyedi, speciálisan konyhába készült burkolat nem létezik – elvégre valamennyi kerámiát égetnek, így ezek mindegyike bírja a magas hőt, és a párát, ami sütés-főzés közben keletkezik, így a választáshoz szükséges érveket máshol kell keresnünk.

Leginkább a praktikum oldaláról érdemes ezt a kérdést megközelíteni, a minőség, a könnyű tisztíthatóság, és padlólap esetén a csúszásmentesség mindenképpen elsődleges szempontok, ha konyhai burkolatot keresünk.

De nézzük sorban az 5 legfontosabbat!

 • Legyen könnyen, jól tisztítható!

Akár a konyhapult fölé keressük az ideális csempét, mozaikot, esetleg dekort – akár a konyha padlóját igyekszünk a lehető legjobb anyagokkal burkolni, a hidegburkolatok mindig a legszerencsésebb választásnak bizonyulnak, már csak azért is, mert tartósak, strapabírók. Ám felületük, textúrájuk a mai divat és a kortárs igények szerint számtalan félék lehetnek, azonban konyhába nem ajánljuk a nagyon egyedi, recés, különleges felületeket – legalábbis a tűzhely közelében jobban járunk a fényes, sima felületű lapokkal. Ezek ugyanis lényegesen könnyebben tisztíthatók, márpedig az óhatatlanul kifröccsenő szaft, zsiradék miatt bizonyára gyakrabban és nehezebben fogjuk tisztítani ezt a területet, ezért célszerű, ha elsődleges szempont a választásunkkor a könnyű tisztíthatóság.


 • A jó konyhai csempe legyen strapabíró!

Míg a fürdőszobába, mint intim térbe kevésbé fontos a magas kopásállóság, hiszen ott többnyire mezítláb vagy papucsban közlekedünk, addig a konyha területén, ahol gyakorta megfordulnak cipővel is a vendégeink, esetenként mi magunk is, illetve óhatatlan, hogy egy-egy súlyosabb tárgyat (például egy húskloffolót) a földre ejtünk, így a magas kopásállóság és az erős, strapabíró szerkezet alapvető. Törésveszély ellen a legjobbak a gres – vagy fehéragyagból készült kerámia lapok – szemben a jóval porózusabb, s ez által könnyebben törő vörösagyag lapokkal – de ha megemlíteni az eladónak, hogy konyhába keres burkolatot, biztos lehet benne, hogy a megfelelő minőséget fogja majd ajánlani Önnek.

 • Fontos a csúszásmentesség – a balesetek elkerülése érdekében

Lévén, hogy a konyhát gyakrabban és olykor többen is használjuk, óhatatlan, hogy ki ne boruljon egy kis leves, mártás… Ezért fokozottabban érdemes ügyelnünk a csúszásmentes felületre. Ezeket leginkább a recés, kissé érdesebb felületű lapokkal érhetjük el. Ezeken még akkor is jóval kevésbé csúszunk meg, ha vizes, nedves, netalán olajos éppen a padló.


 • Dizájn és látvány

A legtöbben nem teszünk különbséget, hogy a konyha vagy a fürdőszoba térbe választunk-e csempét, sőt van, aki kifejezetten azt szereti, ha egységes a lakás összképe, azonosak a burkolatok – azonban egyre több gyártó rukkol ma már elő kifejezetten konyhába illő, eredeti mintákkal, dekorációkkal. Ezeket elhelyezhetjük akár elszórtan, itt-ott a falon, de egy nagyobb felületen is, sőt ma már nagy divatja van a fotócsempének, vagy a kisméretű mintás csempelapoknak is.


 • Legyen időtlen, gondolkodjunk hosszútávon!

A konyha is olyan, mint a fürdőszoba: nehezen jön össze rá a pénz, nehéz rászánni magunkat a megújulásra a felfordulás okozta kényelmetlenség miatt, épp ezért hosszútávra választjuk, ha már egyszer rászántuk magunkat a felújításra, vagy az építkezésre. Hiszen mint a bútor, a gépek, berendezések, mind pedig a burkolatok igen drágák, nem beszélve a beépítés költségeiről. A fehér metrócsempe például jó választás, ahogyan a természetes fa – vagy kőhatású burkolatok is. Válasszunk tehát időtlen örökzöld megoldásokat, melyekkel éveken keresztül szép, esztétikus és divatos lehet az otthonunk!

Az Óceán Csempe csapata ennek kiválasztásában, beszerzésében, kiszállításban bármikor a rendelkezésünkre áll, forduljunk hát bátran hozzájuk, akár a konyha, akár a fürdőszoba vagy éppen a nappali, terasz területeire keresünk minőségi burkolatokat!

További cikkek bejegyzéseink

 • Csempe Választás

  Nem mindenki lakberendező vagy belsőépítész és nem is mindenki tudja vagy nem is akarja megfizetni a szakmai segítséget. Nos nekik írtam az alábbi cikket amit ne tekintsen senki tudományos értekezésnek , ez csak egy szalmaszál amibe bele ...
 • Életem a csempe

  Csempe. Más néven égetett kerámia. Az egyszerűség kedvéért ebben a cikkben csempeként emlegetek minden ilyen anyagot, mert a hétkönapi nyelvezetben általában csempeként emlegetünk minden égetett burkolatot.